badge badge Putovanje krojeno po Mjeri

KREIRAJTE PUTOVANJE PREMA SVOJIM ŽELJAMA: Individualna putovanja prilagođena potrebama i željama klijenata. Predlažemo itinerere, a putovanje prema svojim željama prilagodite u terminu, trajanju ili rasporedu.

Putovanje na otok bogova

 

"Jednom godišnje idite na mjesto gdje nikad ranije niste bili.". Dalai Lama
Vođena ovim motom i ljubavlju prema putovanjima ove godine otisnula sam se na avanturu na Baliju u društvu još jedne turističke agentice. Nitko nije tako dobar suputnik kao turistički agent. Šanse da će ta osoba dijeliti vašu ljubav prema istraživanju i upoznavanju novih mjesta i ljudi gotovo je stopostotna. Još kada se spoje dvije brbljavice koje su spremne penjati se stijenama, voziti motor lijevom stranom i vješto pregovarati s trgovcima onda je zabava zagarantirana.

Kako do Balija?

Ovaj azijski otok bogova priznajem nije najbliža destinacija koju ste ikad posjetili, ali dugačak put se svakako isplati. Još uvijek najbolje konekcije iz Zagreba ima Qatar Airways koji se kroz godine prometnuo u eksperta za Aziju. Nakon oko 5 sati leta do Dohe slijedi kraći odmor i priprema za skoro 10 sati leta do Balija.
Let je ugodan, avioni komotni, hrana u avionima vrhunska , a osoblje aviona iznimno ljubazno.

¡ Ako želite razbiti put i vidjeti još jednu destinaciju letovi se mogu namjestiti s presjedanjem u Dohi od 8 sati tokom kojih se možete prošetati gradom, starim bazarom i Pearlom!

 Putovanje i ljudi

Kada sam kupila avionsku kartu postavilo se pitanje kako najbolje iskoristiti vrijeme na Baliju i vidjeti što više . Kako je lista hramova, slapova, rižinih polja i atrakcija koje moram vidjeti rasla tako se odgovor sve više nametao sam po sebi. Boravak u više mjesta.

¡ Savjet: u zračnoj luci po dolasku potrebno je oboružati se strpljenjem, jer će vas taksisti i svi potencijalni vozači napadati ponudama prijevoza čim sletite. Nakon dugog putovanja vozač kojeg vam je rezervirao agent činit će vam se kao sunce nakon kiše!

¡Na cijelom otoku po cesti, uz kuće, na zidićima i u automobilima nalaze se darovi bogovima smješteni u male palmine kutijice. Svako jutro vjernici ih ostavljaju bogovima uz posebne poklone poput novca, čokolade ili voća!

Kuta

Kuta je najpopularnije turističko središte i morala sam vidjeti što to toliko privlači mlade u ovo mjesto. Formula je jasna, veliki broj barova i restorana, kilometrima dugačka pješčana plaža i veliki broj škola surfanja. Idealno je mjesto za biti u središtu zbivanja i na domak puno atrakcije s liste "moram posjetiti".
Veliki broj turista uzrokuje i puno prometa motora, automobila pa ovaj mladenački raj nije za one željne sunčanja na plaži.

Ovdje ćete ujedno doživjeti i najveći kulturološki šok. Svatko će vam nuditi prijevoz motorom, izlete, škole surfanja, taksije i prijevoz. Iz svakog će vas restorana pozivati na večeru, a iz svakog dućana pozivati na kupovinu suvenira. Prava Azija. No, nitko nije previše nasrtljiv i svi su zapravo veseli i nasmijani. Uvijek će vas srdačno i ljubazno pozdraviti.

Iz Kute smo bez problema došle do hrama Tanah Lot, najponzatijeg i najposjećenijeg hrama na otoku, strateški smještenog na stijeni usred mora. Cijeli kompleks sastoji se od nekoliko hramova i bivše kraljevske palače, a vrhunac je hram do kojeg se može samo za vrijeme oseke.

Još jedan hram sa liste "moram vidjeti" bio je Uluwatu na krajnjem jugu otoka smješten na vrhu litice desecima metara iznad mora. Zahvaljujući našem divnom vodiču izbjegle smo stajanje u redu za ulaznice za hram i predstavu Kecak. Pogled koji se pruža sa zidina ovog hrama prema otvorenom moru i velikim valovima koji se razbijaju o stijene oduzima dah. Kada ste već tamo šteta je propustiti predstavu Kecak koja se odvija svaki dan u 18 sati. Bez da otkrijem previše, riječ je o vječnoj borbi dobra i zla ispričanoj kroz živote lijepe princeze i njenog dragog.
Kakva bi to večer bila kada ne bi završila večerom na plaži?
Jimbaran je idealno mjesto za romantične riblje večere na plaži sa stopalima u pijesku i pogledom na more, a tko je rekao da prijateljice ne smiju uživati u finoj papici uz more?

 

Benoa i Nusa Dua

Bilo je vrijeme i za malo odmora uz plažu na kojoj se može kupati bez straha da će me pokositi preplanuli surfer u potrazi za najboljim valom tog dana, pa smo se uputile u Nusa Dua-u i Benou koje krase najljepše plaže otoka. Ova su mjesta stvorena za odmor duše i tijela. Idealno je za ljubitelja bezbrižnog odmora uz ispijanje koktela na plaži, a nakon nekoliko cijelih dana hodanja i istraživanja došlo je kao naručeno.

Ubud

Centralni dio naše Bali avanture bio je Ubud, duhovno i kulturno središte otoka i idealna startna pozicija za istraživanje unutrašnjosti.
Popularnost mu je naglo porasla nakon izlaska knjige i filma Jedi, moli, voli, pa smo tako putem sretale mnogobrojne turiste u potrazi za istim onim mirom kojeg je tamo pronašla Julia Roberts.
Imale smo puno sreće, jer smo u grad došle baš u vrijeme Galungana, dana kada se slavi pobjeda dobra nad zlom i duhovi umrlih posjećuju svoje obitelji. Svaka obitelj pomno se priprema za slavlje, danima prije žene počinju pripremati raznolike specijalitete, dok muški članovi obitelji pripremaju bogato ukrašen i u baršun obučen bambusov stup koji se stavlja ispred svake kuće.

Dok su neki tražili mir, ja sam jedva čekala ljuljačke iznad tropske šume kojima sam se veselila cijelo putovanje. Prvo popodne nakon dolaska iskoristila sam za odlazak na Bali swing i do zatvaranja atrakcije nije me se moglo maknuti s ljuljačke :)
Campuhan Ridge Walk idealno je mjesto za šetnju ili trčanje, odmor i uživanje u pogledu, a nama je došao kao idealno mjesto za provesti mirno jutro uz šetnju i uroniti u život lokalnog stanovništva.

Rižina polja još su jedno od mjesta visoko na listi doživljaja. Iskustvo našeg vodiča još je jednom došlo do izražaja, jer nas je ranim jutarnjim dolaskom spasio velikih vrućina. Tegalalang polja manje su poznata od polja Jatiluwih, no baš zasto su i zanimljivija. Mogle smo neometano uživati u prekrasnim vizurama u bogatim nijansama zelene i penjati se poljima gotovo same.


Dan smo nastavile vožnjom prema vulkanu Batur koji se smjestio iznad istoimenog jezera, dok se u daljini može vidjeti prošle godine "nestašni" vulkan Agung.
Posjetile smo i jedan od najznačajnijih hramova Tirta Empul. Hram je sagrađen na izvorima svete vode gdje tisuće vjernika dolazi po blagoslov i duhovno pročišćenje. U stražnjem dijelu hrama nalazi se izvor svete vode ograđen u bazen, a kažu tko uspije vidjeti jegulju koja tamo živi biti će sretan cijeli svoj život.
Dan nije mogao doći boljem završetku od kupanja podno slapa Kanto Lampo. Velika želja i fantastičan izbor prijateljice, jer se ovaj slap nalazi van svih utabanih turističkih puteva pa smo se bez prevelike gužve mogle opustiti u osvježavajućim vodama rijeke i slapa.

Zadnji dan istraživanja unutrašnjosti provele smo istražujući istočni dio otoka. Rano ujutro s našim vjernim vodičem uputile smo se prema nama iskreno govoreći najljepšoj palači na otoku. Tirta Gangga smještena je u predivnom azijskom vrtu s umjetnim jezercima kojima se može šetati kamenim oblutcima i promatrati ribe koje tamo žive.
Pri povratku zaustavili smo se u hramu Goa Lawah posvećenom šišmišima koji žive u špilji unutar hrama. Moguće je priči špilji i fotografirati šišmiše, a svako duže zadržavanje je za nekog malo hrabrijeg, meni su kratki pogled i jedna fotografija bili sasvim dovoljni dovoljni.

Bali me iznenadio na svakom koraku, od moderne Kute, preko mirne Benoe i romantičnog Jimbarana sve do predivnog Ubuda, hramova, palača i slapova koji čekaju da ih se otkrije. Za razliku od drugih destinacija Bali je otok na kojem se može provesti mjesec dana i svaki dan otkriti nešto novo.

 

Upit

Zainteresirani ste za neko od naših putovanja? Javite nam se i zatražite najpovoljniju ponudu.

* polje obavezno ispuniti

Za više informacija nazovite nas na +385 091 609 7002