badge badge Putovanje krojeno po Mjeri

KREIRAJTE PUTOVANJE PREMA SVOJIM ŽELJAMA: Individualna putovanja prilagođena potrebama i željama klijenata. Predlažemo itinerere, a putovanje prema svojim željama prilagodite u terminu, trajanju ili rasporedu.

Biseri Indonezije

Doživite ljepote minijaturnih otoka u okolici Balija

 

Nusa Penida i Gili Trawangan

Ovi rajski otoci Indonezije stvoreni su za istraživače koji će uživati u divljim plažama, biti spremni za pregovore s vozačima brodova i taksistima i kupanje u tropski tirkiznom moru.

Kako do Nuse Penide?

Do ovog otoka moguće je doći redovnim brodskim linijama iz Sanura koje idu relativno često. Već pri dolasku u luku bilo je jasno da je Penida popularna među mladima, da nije bilo našeg divnog vodiča koji je nam je kupio karte (opet preko reda :)) izgubile bi se u gomili turista i prijevoznika. Po dolasku broda bilo nam je drago što smo u ruksaku ponijele stvari samo za jednu noć, jer se na brod penje ljestvama s plaže.

Otok i ljudi

Po silasku s broda dočekala nas je jednako velika gužva, svi su se žurili unajmiti motore ili taksije i otisnuti se u avanturu otokom na kojem nema puno lokalnog stanovništva, nema policije i samo je jedna škola.

¡Svim svojim putnicima nikako ne preporučujem najam motora, ako zbog ičega, onda zato što volim vidjeti klijente čitave i po povratku s putovanja. Puno je elegantnije unajmiti vozilo s vozačem i uputiti se u istraživanje otoka !

Motor smo mogle unajmiti bez vozačke dozvole i dokaza da njime možemo upravljati. Zapravo nisu nas pitali ni imena, platile smo ispregovaranih 70.000 rupija i bez kacige, zaštitnika i s kartom na mobitelu krenule u potragu za najljepšom plažom otoka – Kelingking Beach.

Ovo je plaža zbog koje vam zavide svi prijatelji na društvenim mrežama, a tko smo mi da propustimo učiniti ljubomornima sve naše prijatelje. Šalu na stranu pogled s vrha litice prema plaži oduzima dah. Bijeli pijesak, visoke stijene i predivno tirkizno more ono je što privuče svakog na spuštanje improviziranom stazom niz liticu.
Ograda od starog granja i bambusa, uska je i strma, a pola tog mučnog spuštanja provele smo proklinjući trenutak kada smo se uputile prema plaži. Ono što je divno su ljudi, supAtnici, na putu prema rajskoj plaži. Svi ti ljudi koji se sreću na stazi, jedni vraćajući se prema vrhu drugi spuštajući se prema dnu, jedni drugima su podrška kako psihička kroz riječi podrške tako i fizička pomažući dohvatiti ogradu ili pridržati teški ruksak. Svakom od njih hvala :)


S prvim korakom Kelingking plažom sve prođene muke bile su daleko iza nas.
Predivna velika pješčana plaža i veliki valovi prizor su iz snova. Kupanje je zaista samo za hrabre i s ponosnom mogu reći da sam bila jedna od njih. Osjećaj plutanja na metarskim valovima osim s letenjem s malo toga se može usporediti. Uspon uz liticu nazad u stvarnost gdje nas je čekao motor i dobrih sat vremena vožnje najgorim cestama koje je svijet vidio bio je lakši uz pratnju i pomoć novostečenih prijatelja.

Vesela je činjenica to što smo zakasnile na zadnji brod prema Nusi Lemboganu gdje smo bukirale hotel. Uz dobre pregovaračke vještine i malo nagovaranja lokalni ribar prebacio nas je do Lembogana gdje smo učitelju u lokalnoj osnovnoj školi platile prijevoz motorima do hotela. Ovi otoci pravi su raj za backpackere, svi koji očekuju luksuzne resorte i vrhunsku uslugu 5* neka se drže plaža i resorta Nusa Due :)

¡Na otok se ne isplati doći na jednodnevni izlet, svakako bi preporučila barem jedno noćenje kako bi bez žurbe mogli uživati u ovom pomalo divljem biseru!

Lembogan je još manji otok, no naseljeniji od Penide. Mali hoteli se većinom nalaze uz plažu koja gleda prema Baliju. U vrtu hotela nalaze se restorani i barovi u kojima možete uživati u ribljim specijalitetima po zaista povoljnim cijenama uz šum valova i miris mora. Svi koji žele neopterećen i jednostavan odmor uz plažu bez mnogo luksuza ovdje će napuniti baterije.


Gili Trawangan kako do tamo?

Ako je Penida mali raj uz Bali, onda su to Gili otoci za Lombok. Gili Trawangan najveći je od tri otoka koja se nalaze uz obalu Lomboka, većeg otoka južno od Balija. Otoci kao stvoreni za backpackere, pogotovo Gili Trawangan poznat kao mjesto dobre zabave za mlade i ronjenje. Gili Air i Gili Meno dosta su manji i mirniji. Gili Air poznat je i kao odredište za obitelji i bračna putovanja.

¡Bitang pivo lokalno je svijetlo pivo laganog pitkog okusa, idealno za vruće dane uz plažu!

Do Gilija je najlakše velikim gliserom iz luke Padang Bay. Ovoga puta imale smo i kofere što nije stvaralo veće probleme sve do trenutka kada smo dotakle obalu Gilija. Silazak s broda ljestvama u plićak i kofer koji leti između vještih ruku radnika s broda nije za svakog.
Za razliku od Penide na Giliju nema motoriziranog prometa, jedini oblik prijevoza su bicikli i kočije s konjima. Čvrsto se držeći stava kako cjelodnevni rad konja na velikoj vrućini nije human odbile smo sudjelovati u tome i svoje smo kofere hrabro vukle po pješčanoj ulici sve do hotela središtem mjesta uz kafiće, barove i restorane, a između biciklista, veselih turista i kočija.Hotel Villa Ombak nalazi se na kraju centra uz predivnu plažu od bijelog pijeska i tirkizno, toplo more. Ovaj hotel 4* ispunio je sva naša očekivanja, smješten je direktno uz plažu i u blizini živahnog centra mjesta. Plaža i more toliko su nas očarali da su svi drugi planovi pali u vodu, pa tako nismo išle na ronjenje, nismo se vozile biciklima oko otoka i najtužnije od svega propustile smo napraviti prijatelje ljubomornima fotografijama s ljuljačka u moru. No zato smo provodile dane na plaži skupljajući koralje, uz bazen ispijajući Bitang te u restoranima i barovima.


Gili je u potpunosti prilagođen mladima, na svakom koraku nalaze se dućani i restorani, antikvarijati s knjigama koje su ostavili turisti, ambulante za one koji su se porezali na koralje ili popili koju čašicu više. To najbolje opisuje činjenica da smo se na otoku našle u vrijeme Ramazana, a da se na ovom većinski muslimanskom otoku alkohol točio svakodnevno bez ikakvih restrikcija i svi dućani su radili. Veliki je broj hostela i škola surfanja, a dojam je kako lokalnog stanovništva gotovo nema. Istina je da malobrojni "lokalci" nešto dalje od obale prema unutrašnjosti u malim drvenim barakama tipičnim za ovakve otoke.
Na kraju sve propušteno obećale smo nadoknaditi u idućem posjetu, što prije to bolje, jer ostalo je još plaža za posjetiti, motora za unajmiti, stijena niz koje se spustiti i delicija za isprobati.

Gili luka

Upit

Zainteresirani ste za neko od naših putovanja? Javite nam se i zatražite najpovoljniju ponudu.

* polje obavezno ispuniti

Za više informacija nazovite nas na + 385 1 4684 906