badge badge Putovanje krojeno po Mjeri

KREIRAJTE PUTOVANJE PREMA SVOJIM ŽELJAMA: Individualna putovanja prilagođena potrebama i željama klijenata. Predlažemo itinerere, a putovanje prema svojim željama prilagodite u terminu, trajanju ili rasporedu.

Messina

Messina Skriveni dragulj Sicilije

 

Kako je slavni Anthony Bourdain jednom rekao „Volim Siciliju. Lijepa je. Stara je. To je Italija, ali nije”.  I zaista Sicilija je otok toliko poseban da i dalje kontinuirano očarava turiste diljem svijeta.

Ova jesen puna je turističkih plodova pa nam je dala priliku otisnuti se na kratko putovanje Sicilijom, idealno za moje prvo studijsko putovanje kao punopravne Kreatorice :) Kako najbolje dočekati novu teamljanku? Pošaljite ju na studijsko! 
Messina je skriveni dragulj Sicilije i kada bi kreirali putovanje na Siciliju, ona je grad koji bih svakako preporučila. 
Zadovoljstvo je bilo okupiti se u velikom broju s agentima i blogerima iz cijele Europe na nezaboravnom putovanju. Iako možda zvuči čudno, no toliko je čari u upoznavanju novih ljudi s kojima dijelite iste strasti prema putovanjima. 

Kako do tamo? 

Općenito više je načina i mogućnosti za putovanje do Sicilije. Kako je ovo iznenađenje turističke zajednice Messine došlo u zadnji čas, odluka je pala na low cost let Beč - Catania aviokompanije Ryanair. Neke od drugih opcija su letovi iste aviokompanije iz Venecije ili iz Zagreba letovi s uključenim po jednim presjedanjem, najčešće u Rimu, do Catanije. 

!Hint: ako putujete iz Zagreba sa stopom u Rimu zgodno je putovanje produžiti za koji dan i posjetiti i taj predivan grad! 

Za najbolje kretanje Sicilijom uvijek preporučujemo najam automobila. Važno je samo pronaći talijana u sebi i prepustiti se ponekad kaotičnom prometu gradova. Alternativa je svakako vlak, a dobra polazišna točka je Catania. 

što smo radili i posjetili?

Probali smo odlične gastronomske specijalitete, stanovnici Messine su ponosni na svoju kuhinju, koju razlikuju od ostale Sicilijanske kuhinje. Stanley Tucci je rekao da se kaže da morate pojesti arancin kraj kipa Gospe od pisma, zaštitnice grada Messine. Focaccia messinese nas je oduševila svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa, a kada ste već tu svakako probajte i slatke specijalitete cannole, cassatu (tradicionalnu sicilijansku tortu) ili jedan od njihovih popularnih sladoleda neće vas razočarati.

Put nas je doveo na izlet bogat povješću, posjetili smo feluce ili brodove dizajnirane za lov sabljarke ili tune. Poludnevni ili cjelodnevni izlet na kojem će vam domaćini pokazati kako se lovi sabljarka na tradicionalni način i pri tome na brodu možete degustirati riblje specijalitete. Na povratku svakako stanite u ribarsko selo Ganzirri gdje se uzgajaju školjke. Ribari će vam objasniti sve o postupku vađenja školjaka, a ako želite možete se i provozati s njima na barci i okušati se sami u ovom izazovu.

Možemo reći da je Messina kao predivni feniks koji se digao iz pepela nakon što ga je 1908. godine uništio razorni potres. Katedrala je potpuno renovirana i danas očarava svojom unutrašnjošću kao i vanjštinom. Svaki dan u podne možete vidjeti malu „predstavu” koju izvode figure na zvoniku. Zaista poseban doživljaj, iz zvonika svira Ave Maria, lav riče, figure plešu, a trg pun posjetitelja odjednom je utihnuo i svi uživaju. Posjetiti možete i regionalni muzej gdje se nalaze djela poznatog slikara Caravaggia, Svetište Krista Kralja koje je napravljeno kao grobnica u kojoj leže ostaci poginulih u dva svjetska rata. S mjesta gdje se nalazi svetište je najbolji pogled na Messinu i njezinu luku, a točno sa sredine kapelice pogled kroz vrata seže direktno na kip Djevice zaštitnice grada Messine. Kraj Crkve možete vidjeti zvono sa zvonika koje je jedno od najvećih zvona u Italiji. Impresivan prizor i zaista nešto što je ostavilo dojam na nas.

! Hint: ako dolazite u toplim mjesecima, kojih je na Siciliji puno, svakako posjetite Capo Peloro, najljepšu plažu u Europi, proglašenu od National Geographica!

Tamo se spajaju Jonsko i Tirensko more. Mjesto je prepuno mitova i legendi važnih za cijelu Siciliju. Ondje ćete naći i muzej posvećen ovom mjestu s arheološkim nalazištem obrambenih zidina sagrađenih između 15. i 19 stoljeća, kao i jednu od rijetkih kolekcija u svijetu riba koje se nalaze na samom dnu mora. U muzeju se nalazi i interaktivna soba gdje možete naučiti sve o ovom području. Mi smo na Capo Peloro išli krajem listopada i mogli smo naići još uvijek na kupače i turiste željne posljednjih zraka sunca za ovu godinu.

Ako ste pak avanturističkog duha, svakako preporučamo odlazak u Peloritani planine na vožnju električnim biciklima. Bicikli su avantura sama za sebe, mi smo imali kraću turu, ali naši vodiči su spremni prilagoditi se i dužim turama. Tamo ćete naići i na predivan botanički vrt kao i nezaobilazni restoran naziva „Privatna klinika Don Minica”. Resotoran ima najpoznatiji sendvič ovih krajeva, a preko ljeta je tamo i ljetna pozornica gdje se održavaju razne svirke i događanja. Sendvič je nešto najbolje što smo u zadnje vrijeme probali, a svakako najbolji sendvič koji smo pojeli u Messini. Kruh se svaki dan friško ispeče, a sastojci su lokalnog porijekla. Svakako nas je doktor za kruh izliječio i punih želuca smo krenuli dalje u avanturu.

Na kraju za sve nas gastroljupce (pssst na dijeti sam od povratka hahah) ako volite dobru hranu koju ćete sanjati danima po povratku kući, bogato kulturno i povijesno nasljeđe i dobar provod preporučujemo putovanje na Siclijom. 

I onda, kada vas vodim na Siciliju? 

Blog by Kreatorica Dora

Upit

Zainteresirani ste za neko od naših putovanja? Javite nam se i zatražite najpovoljniju ponudu.

* polje obavezno ispuniti

Za više informacija nazovite nas na + 385 1 4684 906