badge badge Putovanje krojeno po Mjeri

KREIRAJTE PUTOVANJE PREMA SVOJIM ŽELJAMA: Individualna putovanja prilagođena potrebama i željama klijenata. Predlažemo itinerere, a putovanje prema svojim željama prilagodite u terminu, trajanju ili rasporedu.

Kako biti eco friendly na putovanju?

Kako ostati "eco friendly" i kada putujete, bez žrtvovanja komoditeta ?

 

Potaknuta nedavnom objavom o zabrani korištenja jednokratne plastične ambalaže u Tanzaniji i na Zanzibaru odlučila sam približiti ekološki osviještenim putnicima kako biti "eco -friendly" na putovanju. Ako vam je ekološka svijest bitna sigurno to ponašanje želite prenijeti i na putovanje, niže je nekoliko savjeta kako svoje navike prenijeti i na putovanje bez gubitka komfora.

Kako biti "eco friendly" na putovanju?

Za početak pogledajte svoju elektronsku avionsku kartu. Zašto elektronsku? E pa zato što ju kao pravi ekoputnik niste printali već ste se prijavili na let online ili u zračnoj luci pokazali kartu u digitalnom obliku na mobitelu. Sve veći broj aviokompanija omogućuje putovanje i digitalnim ukrcajnim propusnicama pa na ulazu u zrakoplov samo pokažete mobitel i putovnicu.

No, vratimo se elektronskoj karti, pri dnu stoji podatak o količini CO2 ispuštenog u atmosferu kako biste došli na svoje odredište. Svoj karbonski otisak možete popraviti na jednoj od web stranica na kojima možete donirati za njegovo smanjenje kroz na primjer sadnju šuma.

Prilikom pakiranja ekološki možete biti osviješteni korištenjem krpenih vrećica za obuću, višekratnih vrećica za kozmetiku te višekratnih malih pakiranja za kozmetičke preparate.

Svaka destinacija ima svoje običaje i zakone, neke čak i strože nego kod nas. Tako je recimo u Tanazaniji i na Zanzibaru zabranjeno korištenje jednokratne plastične ambalaže. Vijest je jako odjeknula, jer je riječ o dijelu svijeta koji se inače ne vezuje uz ekološke napretke. No, zapravo nisu iznimka na Afričkom kontinentu, sve veći broj zemalja zabranjuje korištenje plastičnih vrećica i jednokratne ambalaže, makar ih se može pronaći na crnom tržištu.

Na Maldivima ćete ako putujete s malom djecom ostati iznenađeni taksom koju trebate platiti za korištenje jednokratnih dječjih pelena.
Ekološka taksa za vaš karbonski otisak uglavnom je već uključena u cijenu avionske karte te ju ne trebate dodatno plaćati u zračnoj luci što je do nedavno bio slučaj.

Mauricijus koristi nusprodukt u proizvodnji šećera i ruma za dobivanje električne energije te uz solarne panele i vjetroelektrane na zadovoljava oko 25% dnevne potrošnje energije.

 

Za kraj nekoliko brzopoteznih savjeta:
  • otpatke u hotelskoj sobi možete razvrstati iako nema odvojenih kanti tako da barem odvojite papir i plastiku
  • klimu u hotelskoj sobi možete smanjiti, a dosta je hotela već tehnološki napredno pa se klima ugasi čim se otvore balkonska vrata ili prozor
  • koristite višekratnu bocu za vodu, danas je izbor zaista velik, što će smanjiti količinu jednokratnih plastičnih boca
  • birajte eko-hotele koji koriste obnovljive izvore energije
  • ne printajte avionske karte, obavite online check in i ponesite sa sobom samo boarding pass ako je nužno potrebno

 

 

Upit

Zainteresirani ste za neko od naših putovanja? Javite nam se i zatražite najpovoljniju ponudu.

* polje obavezno ispuniti

Za više informacija nazovite nas na +385 091 609 7002